Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ministerul Sănătății a lansat un nou proiect de ordin care propune modificarea regulamentului de organizare și funcționare a unităților de dializă, cu scopul de a facilita accesul pacienților la ședințele de dializă suplimentare. Aceste schimbări vin după ce, în iunie 2023, sistemul sanitar din România a implementat primul set major de modificări în regulamentul unităților de dializă după 19 ani, prin ordinul ministrului Sănătății nr. 1.834/2023. Noul proiect de ordin, care modifică ordinul nr. 1.834/2023, stipulează că medicul curant poate modifica numărul și durata ședințelor de hemodializă pentru un pacient fără a mai fi necesară înștiințarea casei de asigurări de sănătate județene. Este suficientă o motivație scrisă a medicului curant, avizată de medicul șef al unității de dializă.
“În cazul unor pacienți incluși în Programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică, pentru ca medicul curant să poată modifica numărul și durata ședințelor de hemodializă, respectiv ale schimburilor peritoneale, cu avizul medicului-șef al unității de dializă, se apreciază că nu se impune înștiințarea Casei naționale de asigurări de sănătate județene”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.
Proiectul mai prevede că programul de lucru al unităților de dializă din ambulatoriu poate fi extins temporar la maxim patru ture de pacienți pe zi, în situații deosebite, fără a mai fi necesar avizul direcțiilor de sănătate publică județene și al caselor de asigurări de sănătate județene. Este necesară doar informarea acestor instituții.
“Programul de lucru al unităților din ambulatoriu poate fi extins temporar la maxim patru ture de bolnavi pe zi, în situații deosebite (creșterea adresabilității, prin închiderea unei unități de dializă din vecinătate, calamități naturale, imposibilitatea accesului la energie electrică, apă) cu informarea Direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București și al Caselor de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul de act normativ.
Aceste modificări vin după o primă revizuire a regulamentului din august 2023, când a fost eliminat acordul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru schimbările în numărul și durata ședințelor de hemodializă. Tot atunci, demararea programului de dializă la domiciliu a fost amânată până în 2026.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.